Studio znanja: Optimizam

"Čovek često postaje ono što o sebi misli. Ako ponavlja da neke stvari ne može učiniti, verovatno je da i neće moći. A ako bude ponavljao da može, sigurno će naći sposobnost da to i učini", Gandijeve su reči kojima ove nedelje otvaramo emisiju o optimizmu i pesimizmu.

Optimizam je reč nastala iz latinskog "optimum", što znači najbolje, i predstavlja pozitivno shvatanje i sagledavanje sveta. Biti optimističan znači da uvek verujemo da je "čaša napola puna", kao što se u narodu kaže. Naravno, postoji i naličje medalje. Pesimizam! I verovanje da je "čaša ipak napola prazna" Pesimizam je mentalni stav, a pesimisti očekuju nepovoljne ishode kod gotovo svake situacije i usredsređeni su na negativnost u životu.

Zato mi u ovonedeljnoj emisiji otkrivamo kako razmišljaju pomenuta dva antipoda, da li se pozitivnost može naučiti i kako na to utiču mediji, porodica, društvo ili poslovni svet.

Ovo je kompleksna tema i ne očekujte finalni odgovor - uputstvo za sreću. Ali to ne znači da nećemo da mu se približimo - rasvetlićemo temu iz mnogih uglova i, nadamo se, razrešiti deo vaših nedoumica. Naši gosti su: filozof profesor dr Vladimir Gvozden sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Psiholog i psihoterapeut profesor dr Aleksandra Đurić. I Nevenka Kraguljac, prva visoka pedagoška savetnica u Srbiji.

A da naši sledeći gosti znaju mnogo o optimizmu, dokazuje njihov uspeh u biznisu i u svetu umetnosti, odnosno glume. Uspešan poslovni čovek Đorđe Momirović, vlasnik "Mone". I slavna glumica Gorica Popović.

Fotelja nam je ove nedelje rezervisana za medijskog stručnjaka i kulturologa Maju Vukadinović, sa kojom ćemo razgovarati o tome na koji način savremeni mediji utiču na optimistični ili pesimistični stav pojedinca ili atmosfere u društvu uopšte.

Naša gošća je neko ko zna da ulije optimizam. I to savršenim iznenađenjima - odnosno poklonima. Dr Milica Kljajić, direktor "Savršenog iznenađenja".

Ako postoji neka profesija u kojoj je optimizam dominantan, to je sport. Sa njima mnogo rade treneri i sportski psiholozi, kako bi bili što optimističniji na putu do uspeha. Naš gost je poznati srpski plivač Velimir Stjepanović, evropski šampion u velkim i malim bazenima, proglašen za najboljeg mladog sportistu 2010. i evropski prvak u trkama na 200 i 400 metara kraul stilom.

U skladu sa ovom temom, za muzičku podršku odabrali smo vedre numere, a izvešće ih naši gosti, bend "Helga i Hogari". Uz zanimljive ilustracije, naši dragi gosti će podeliti mnoga znanja sa nama i ove nedelje, u "Studiju znanja"! pratite nas i ove nedelje.

Autor i urednik serijala: Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar