Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

"Ostali smo mu dužni" - Đorđe Prudnikov

Đorđe Prudnikov je bio veliki slikar, a kao da nije dobio sve ono što mu pripada. Uvek se tako osećao. Više je poštovan bio u svetu gde su njegove slike bile po muzejima i privatnim kolekcijama nego što je bio priznat u svojoj sredini.

Večiti bundžija, neprilagođen sredini, često osporavan više zbog svoje prirode nego zbog talenta ostao je nekako tu pored nas, ali ne i sa nama.

Njegova supruga Rada i sin Aleksa priredili su mu izložbu u galeriji Ulusa u Beogradu 6. juna ove godine, a da ta izložba nije imala publicitet.

Njegovi portreti poznatih ličnosti, političara, renesansnih likova prikazuju ga kao osobu koja je bila van sveta u kojem je živeo i stvarao.

To je bio razlog da odem u njegov dom i sretnem njegovu suprugu i sina i vidim slike koje govore o njegovom talentu.

Tokom svog života dobijao je nagrade i priznanja, bio član međunarodne asocijacije portretista Kanade, Amerike, i Španskog udruženja umetnika, a medalja Vermeja Francuske Akademije umetnosti mu je posebno značila.

To me je navelo da posetim njjegovu suprugu i sina i sa njima porazgovaram o neobičnom talentovanom slikaru Đorđu Prudnikovu koji je umro pre dve godine.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]