Trezor

Rani TV radovi Mire Otašević: "Čučuk Stana" i "Braća Morići"

Dve izjave - Prvi prilog, iz emisije Koprodukcija i kako je steći (1991), odnosi se izjavu Mire Otašević o novoj inicijativi evropskih televizijskih poslenika o češćim koprodukcijama između nacionalnih TV studija, a od te stalne međusobne komunikacije, najviše koristi ubirala bi publika.
Drugi prilog je iz Dnevnika 2 (11.12.2002): "Redakcija za istoriografiju Televizije Beograd objavila je knjigu pod naslovom Nisam gledao koju potpisuju Bojana Anrić i Mira Otašević, a time je započet projekat kojim će se naredne godine obeležiti 45 godina naše Televizije". Mira Otašević daje izjavu o radu na prethodnom ciklusu "Teveteka" i tek započetom ciklusu "Trezor" i o nameri autora da se na takav način "obezbedi pravo na pamćenje".
- Premijerno emitovanje, Redakcija za istoriografiju

Čučuk Stana, Muzika pozornice - Čučuk Stana (1793-1859) Hajduk Veljkova druga žena, opevana u našim narodnim pesmama, kao žena borac koja se sa svojim mužem "tukla" protiv Turaka, zaradila rane u boju, te posle njegove smrti otišla da živi u Pančevo. Tamo je posle nekoliko godina našao njegov saborac i pobratim, grčki borac i člana Heterije Jorgos Olimpios za koga se udala. Naš narod ga je prozvao kapetan Jorgać. Kad je on poginuo u Moldavskoj 1821, Stana se s njihovo troje decom preselila u Atinu gde je i sahranjena.

- Uloge: Svetlana Bojković (Čučuk Stana), Milan Gutović (Hajduk Veljko), Milan Ajvaz, Đurđija Cvetić, Mirjana Vukojičić, Vojislav Brajović, Dragan Laković, grupa pevača RTB, Narodni orkestar RTB, dirigent Dragan Knežević
- Pisac Milorad M. Petrović, dramaturg Miroslava Sretenović, kamermani Aleksandar Radosavljević, Aleksandar Ribić, Slobodan Obradović, Milan Drezgić; aranžman Dragan Kneževića prema muzici Isidora Bajića i Stevana Hristića, organizatori Đorđe Radmilac, Duško Marković; muzički urednik Božidar Pantić, kostimograf Milica Aleksandrov, scenograf Ljubomir Krivokapić, snimatelj zvuka Dušan Stančević, urednik Slobodan Habić, reditelj Ljubiša Ristić
- Premijerno emitovano 1972; Redakcija muzičkog programa; reprizirano 27.01. i 01.03.1999. u "Teveteci"; 21.11.2005, 29.03.2017. i 27.04.2017. u "Trezoru"

Braća Morići, Legende i balade - Braća Morići živeli su sredinom 18. veka u Sarajevu. Poreklom si uz ugledne i moćne porodice. Bili su trgovci kožari, a po brojnim predanjima često su se suprostavljali osmanlijskim vlastima. Braća Morići pogubljena su vešanjem 1757. godine na Bijeloj tabiji. Njihovo hapšenje i pogubljenje ovekovečeni su u baladi, koju je najvjerovatnije napisao neko od njihovih sledbenika.U današnjoj emisiji prikazana je istorija braće Morići, legende i balade vezane za ovaj događaj, mesta i dokumenti koji se odnose na život i smrt dvojice silnika.
- Učesnici: Radovan Samardžić, Hatidža Krnjević, Himzo Polovina, Selim Salihović
- Scenario Hatidža Krnjević, dramaturg Mira Otašević, muzički urednik Boško Pantić, stručni suradnik dr Radovan Samardžić, snimatelj Tibor Zvezdanić, reditelj Kamenko Kaluđerčić
- Premijerno emitovano 16.07.1975; Redakcija muzičkog programa, urednik Slobodan Habić

broj komentara 0 pošalji komentar