Ja, mi i drugi

U ovoj emisiji nastavljamo da se bavimo pitanjima o totalitarizmu.

U prethodnoj smo govorili o ovoj temi tumačeći film "Talas" u kome pratimo kako je jedan srednjoškolski profesor u svom odeljenju u oglednoj vežbi sa đacima objasnio šta je totalitarizam i kako je došlo do iznenađujućih rezultata, pošto su đaci vrlo brzo prihvatili totalitarnu atmosferu školskog eksperimenta.

U ovoj epizodi govorimo o još nekim važnim odlikama totalitarnog sistema. O tome - gde je mesto čoveka u ovakvom sistemu? Zašto je za totalitarizam neophodno postajanje spoljnjeg i unutrašnjeg neprijatelja? Zašto se u njemu briše i prepravlja prošlost? Zašto se menja jezik i zašto je zabranjena sloboda u ljubavi? Kako nametnuti društveni okvir može da izmeni naše ponašanje, ukoliko se, pre svega, ne oslonimo na svoju savest?

Zašto je važno da umemo da prepoznamo odlike totalitarizma? U ovoj epizodi o ovim pitanjima govorimo tumačeći filmove 1984. prema čuvenom romanu Džordža Orvela, i film "Eksperiment" u kome pratimo šta se desilo grupi običnih ljudi koji su pristali da provedu dve nedelje u specifičnim zatvorskim uslovima.

Montaža: Ksenija Savićević

Scenario i režija: Valentina Delić

broj komentara 0 pošalji komentar