Placebo - Moć verovanja?

Fenomen placebo efekta poslednjih godina sve više zaokuplja pažnju kako lekara različitih specijalnosti tako i univerzitetskih profesora i istraživača.

Istraživanja i eksperimenti koji su sprovedeni nedvosmisleno potvrđuju da placebo efekat postoji, da je merljiv ali još uvek ostaje nedoumica kako on nastaje. Naučnici su dokazali da uzimanje tablete koja u sebi ne sadrži nijednu aktivnu supstancu i zapravo je običan šećer ili vitamin C, može da pomogne kod lečenja bola, depresije ili anksioznosti. Kod nas placebo se koristi u terapiji kod pacijenata koji pate od kriza svesti i niskog pritiska. Ipak, ovaj fenomen u najvećoj meri počiva na našim uverenjima i očekivanjima pa je zbog toga potrebno objasniti i koji tip ličnosti je podložan uticaju sugestija, koliko je empatija lekara važna za svakog pacijenta kao i mogućnost pojave noceba kao rezultata nepoverenja u pozitivne rezultate terapije.

Do sada, placebo se najviše koristio pri ispitivanju novih lekova o čemu će u emisiji govoriti dr Siniša Radulović sa Instituta za onkologiju u Beogradu. U emisiji takođe učestvuju prof. dr Miloš Žarkovic iz Centra za istraživanje KCS-a , prof. dr Branislav Milovanović, predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije, psihijatar prof. dr Jasna Veljković, dr Zlata Jovanović Ignjatić. Osnovni cilj ove terapije je, u čemu se svi naši sagovornici slažu, poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Urednik emisije: Gordana Rafael
Reditelj: Nataša Mićević

broj komentara 0 pošalji komentar