Savin vrt - Životni put

Redakcija za nauku, Obrazovno-naučnog programa RTS počinje sa emitovanjem dokumentarne serije "Savin vrt" u pet epizoda povodom osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Osam vekova koji nas razdvajaju od epohe Sv. Save ne samo da nisu umanjili značaj njegovih dela već su u savremenim uslovima naučna tumačenja dobila adekvatniji izraz. Kompleksna i duboka priča o Sv. Savi je i priča o istoriji Srpske pravoslavne crkve. Kroz razgovor sa galerijom stručnjaka - istoričara, teologa, istoričara umetnosti, filozofa, istoričara književnosti i arheografa rasvetljavamo, tumačimo, potvrđujemo, stvaramo široki spektar saznanja o Sv. Savi, svetosavskom učenju, svetosavskom predanju, svetosavlju, o srpskom srednjem veku, književnosti i umetnosti koja je stvarana pod okriljem Crkve.

"Sveti Sava je ako se gleda na godine živeo oko šezdeset jednu do šezdeset dve godine. Sa 16,17 godina je postao monah 1190-91 na Sv. Gori. Posle nekoliko godina postao je đakon ili arhiđakon, 1204. godine je u Solunu rukopoložen u čin arhimandrita kako čitamo u žitiju koje su pisali njegovi biografi Domentijan i Teodosije. Posle toga je 10 godina bio arhimandrit u Studenici do 1217. Zatim odlazi u Nikeju gde dobija autokefalnost. Postaje arhipeiskop u 45. godini života", govori protojerej-stavrofor dr Radomir Popović.

"Sava je proputovao veći deo ondašnjih srpskih, vizantijskih i mediteranskih zemalja, stigao do Svete Zemlje, Male Azije i Egipta. Bila su to, pre svega, hodočasnička putovanja, ali su imala i diplomatski značaj zahvaljujući susretima koji su otvarali nove perspektive", objašnjava vizantolog dr Bojan Miljković.

"Kada se suočite sa tim, koliko je složena priča o Svetom Savi, kada steknete opreznost i kada shvatite da sve što ćete reći može biti pogrešno, jer je uslov svih uslova da razumemo drugačije vreme, onda dolazi spoznaja o tome šta je "kontinuitet" u čemu ga pronalazimo", kaže istoričar dr Miloš Ković.

"Ako su Stefan Nemanja i Stefan Prvovenčani bili utemeljivači i osnivači svetorodne dinastije Nemanjića, za Sv. Savu se može reći sa punim pravom da je bio njen ideolog i to u najsublimnijem smislu te reči. Ono što je Savina zasluga u tom pogledu jeste to što je mladoj nemanjićkoj državi obezbedio sakralnu auru i harizmatsko dejstvo", ističe istoričar umetnosti dr Danica Popović.

"Da dodam zašto je Sava drugačiji od ljudi koji su imali slične uslove. Modernim jezikom govoreći on je "lider i projekt menadžer", čovek koji vidi stvari i koji ih sprovodi u delo. Nosilac je onog dela operativnog sistema i nama je to i njegove priče jasno", zaključuje istoričar umetnosti msr Tamara Ognjević.

U prvoj epizodi "Životni put" stručnjaci govore o Sv. Savi kao istorijskoj ličnosti.

Scenarista Petar Jakonić
Urednik Ivana Kovačević
Montažer: Oblak Jurišin Kaufman
Direktor fotografije Aleksandar Beatović
Reditelj Violeta Petrović

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 14. dec 2019, 12:41) - Zorana [neregistrovani]

Hrabro

Izbor teme hrabar s obzirom na obim gradje. Bez materijalnih gresaka, veoma strucni sagovornici, zanimljivo predstavljaju cinjenice. Dinamicna epizoda, vizuelno pismena uz odlican odabir kadrova. Pazljivo odabrana muzika. Raduje me sto RTS konacno ima odlicnu seriju u svojoj produkciji.