Stranac u Srbiji: Uve Jesiorkovski

Gostovanje Nemca Uve Jesiorkovskog u ovoj epizodi ujedno označava i kraj devetogodišnjeg serijala.

"Stranac u Srbiji" se oprašta od gledalaca zanimljivom pričom o fotografu koji je prvi put u Beograd došao pre dve godine da poseti školskog druga. Od tada ga vezuju životne priče junaka koje beleži svojim objektivom u Novom Sadu, Beogradu i na Kosovu.

Od Miše, druga iz detinjstva, Uve je dobio na poklon časove učenja engleskog jezika preko skajpa. Kada je došao u Novi Sad da upozna svoju profesorku nije ni slutio da će je videti u invalidskim kolicima. Od tada počinje prijateljstvo sa Draganom i njenim prijateljima. Uve ih okuplja i fotografiše da bi ispričao celom svetu o životu heroja koji žive drugačije od ostalih.

Miša ga odvodi na Kosovo gde upoznaje život Srba u enklavama. Zbog novostečenih prijatelja, a opčinjen srpskim manastirima, često odlazi na Kosovo.

Nedavno je u Beogradu otvorio izložbu pod nazivom "Da li možemo da vam pomognemo" na kojoj je prikazao fotografije snimljene u romskim naseljima. Istu takvu izložbu priredio je i u Nemačkoj, te ćemo u emisiji čuti kako su prizore teškog života Roma doživeli Nemci, a kako Srbi.

"Ja nisam političar da mogu da pomognem ljudima koji žive na marginama. Saosećam sa njima, a svojim fotografijama želim da pošaljem poruku onima koji mogu da utiču da svi ljudi dostojno žive", kaže Uve Jesiorkovski.

Autor i urednik Ranka Jakšić
Reditelj Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar