Studio znanja: Opstanak porodice

"Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna, nesrećna je na svoj način", slavna je Tolstojeva rečenica kojom započinje porodičnu sagu Ane Karenjine i neizbežna na početku naše današnje priče. S druge strane, sociolozi kažu da je porodica, naša ovonedeljna tema, nukleus društva.

Euripid je smatrao da su deca za sve ljude njihov život, a Gete da najveći čovek uvek ostaje - dete. Mnogo pitanja, sumnji, ljubavi, briga utkano je u ideju o porodici, a mi se pitamo sa kojim se to izazovima porodica suočava danas i šta je izmenilo njenu sliku?

Porodica, osim reproduktivne, privredne i socijalne, ima i značajnu psihološku, vaspitnu i socijalizacijsku ulogu. Međutim, mnogo toga se menja, uzroci su brojni, a među njima su i promenjene društvene vrednosti. Statistika ne ohrabruje - 1950. je zaključeno oko 77 hiljada, a u 2018. godini oko 36 hiljada brakova, dakle više nego duplo manje, dok je danas veći broj razvoda - u pitanju je svaki četvrti brak.

Govorićemo o tipovima porodice, funkciji, uticajima koje trpi, kao i tendencijama koje su očekivane u budućnosti. O tome - pravi znalci: Sociolog profesor dr Dragan Stanojević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, pedagog i pedagoški savetnik Emilija Marković iz Pedagoškog društva Srbije, psiholog i psihoterapeut Gordana Nikić sa Univerziteta Singidunum, a o uticaju medija profesor dr Amra Latifić sa Fakuteta za medije i komunikacije.

Porodica je i ekonomski savez dve familije, a regulisana je i pravno. O tome, ekonomista profesor dr Dejan Šoškić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i pravnik Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Našu današnju temu ćemo podržati i muzički. Naši gosti su Marija Žeželj i njen bend, koji će našu emisiju uveseliti tematskim numerama. U emisiji ćemo predstaviti i divne primere uspešnih radionica za poboljšanje porodičnih odnosa i rada sa decom, videćemo kako se oni mogu najbolje motorički razvijati, a u studiju imamo i namlađe goste.

Pratite "Studio znanja"!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar