Savremeni svetski pisci: Lidi Salver

Koliko su ljubav i mržnja neodvojivi pojmovi, šta psihijatrija i književnost imaju zajedničko, na koji način istorija menja ljude, šta se zaista događalo u prvim godinama Španskog građanskog rata i koju je ulogu u tome igrala katolička crkva, neke su od tema o kojima Neda Valčić Lazović razgovara sa renomiranom francuskom književnicom Lidi Salver.

Rođena na jugu Francuske u španskoj republikanskoj porodici koja je, posle građanskog rata, izbegla od Frankovog režima, Lidi Salver u Francuskoj završava najpre studije književnosti a zatim studije medicine. Počinje da objavljuje relativno kasno ali uspeh dolazi već sa prvom knjigom "Izjava". Slede "Moć muva", "U društvu duhova", "Dobre duše"... Lidi Salver dobitnik je svih francuskih književnih nagrada uključujući i Gonkurovu nagradu za roman "Bez plakanja". Njen život obeležila su dva jezika, dve domovine i dve profesije.

Urednik i autor Neda Valčić Lazović
Snimatelj Dejan Jovanović
Reditelj Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar
Savremeni svetski pisci Savremeni svetski pisci

Autor:
RTS

Autorski projekat „Savremeni svetski pisci" koncipirala je Neda Valčić-Lazović, urednik u redakciji za kulturu RTS-a, kao niz ekskluzivnih razgovora sa najznačajnijim književnicima i misliocima našeg vremena. [ detaljnije ]