Teatrologike: Ksenija Marinković

Za "Teatrologike" govori glumica Ksenija Marinković. Ona ne veruje da umetnost može promeniti svet, ali veruje da nam umetnost pomaže da proširimo svoje vidike. Tako i glumi - jednostavno, nepretenciozno, kao da živi živote svojih junakinja.

Rođena u Virovitici. Glumu je diplomirala 1988. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1989. je stalna članica ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, u kojem je igrala u pedesetak predstava. Od početka 2015. godine je prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ksenija Marinković obeležila je reginalno glumište vredno radeći u poslednje tri decenije u pozorištu i na filmu. Kompleksne ženske uloge koje je za to vreme tumačila su odmak od tragičnih heroina i fatalnih žena koje su za sobom povlačile popularnost i medijsku pažnju generacijama ranije. Na njenom primeru možemo videti da je moguće biti veoma angažovana glumica i bez velike medijske buke.

Ksenija Marinković za sobom osim brojnih pozorišnih ima i više od četrdeset filmskih uloga. Jedna je od amblema regionalnog pozorišta i kinematografije.

Vlasnica je brojnih nagrda za svoja pozorišna ostvarenja i Zlatne arene u Puli za glavnu žensku ulogu u filmu "S one strane".

Autor i scenarista Olivera Milošević
Izvršni producent Selena Pleskonjić
Snimatelj Vladimir Đurić
Reditelj Srđan Ćešić
Serijal je realizovan u Hartefakt produkciji.

broj komentara 0 pošalji komentar