Libija bez mirovnog sporazuma

Nakon što je u Libiji proglašen prekid vatre, u Moskvu su stigle vođe dve zaraćene strane - Kalifa Haftar, komandant Libijske nacionalne armije sa sedištem u Bengaziju i Fajez el Saradž, predsednik vlade koju podržavaju Ujedinjene nacije, sa sedištem u Tripoliju. Izostao je, međutim, konačni sporazum o primirju, jer je Haftar zahtevao više vremena da razmotri ponuđeno.

Poznavaoci libijskih prilika smatraju da će svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško biti sproveden u delo, zbog raznih frakcija unutar vojske i stranih boraca na obema stranama. O tome, između ostalog, razgovaramo sa gostom emisije U svetu.

Prvi put se dogodilo da Stejt department deo jedne države, odnosno njene vladajuće strukture, proglasi za terorističku organizaciju - a da sa tom državom nije u ratu. U pitanju je Revolucionarna garda Irana. I parlament Irana je američku vojsku, odnosno Pentagon, proglasio terorističkom organizacijom.

Iranska vlast je tek u subotu priznala da su oružane snage te zemlje greškom pogodile ukrajinski putnički avion, premda je, navodno, to znala već u sredu. Sutra u Londonu sastaće se predstavnici pet nacija čiji su državljani stradali u obaranju aviona. Razmatraće pravne i druge akcije protiv Irana.

Mnogo zanimljivih tehnoloških novina stiže nam sa tradicionalnog Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu. Predstavljeno je 20 hiljada novih tehnoloških proizvoda.

U Pragu je nakon tri godine ponovo otvorena Opera, jedno od najmonumentalnijih zdanja evropske operske scene.

Urednik emisije Sofija Kneževeć

 

broj komentara 0 pošalji komentar
U svetu U svetu

Autor:
RTS

Emisija "U svetu" je spoljnopolitički magazin koji jednom nedeljno donosi pregled najvažnijih svetskih zbivanja. [ detaljnije ]