Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Ruka Jovana Krstitelja

Pre tačno 25 godine snimljena je emisija o Ruci Jovana Krstitelja na Ostrogu u Crnoj Gori. Od tada pa do ovih dana mnoge priče su se ispredale oko ove značajne relikvije.

Sa princezom Jelisavetom Karađorđević sam 1995. godine bila na Cetinju i Ostrogu i tada razgovarala sa ljudima koji su ispričali ono što znaju o Ruci Jovana Krstitelja. Ova važna relikvija vekovima je skrivana i čuvana.

Ruka Jovanova čuvana je u carskoj Rusiji sve do Oktobarske revolucije kada ju je Marija Fjodorovna, danska princeza i majka Nikolaja Drugog Romanova, odnela u Kopenhagen. Ruski mitropolit ju je potom u znak zahvalnosti Srbiji koja je primila ruske imigrante darovao kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću.

Čudotvorna ruka je 1941. pred nemačkom okupacijom sklonjena u manastir Ostrog, a potom prebačena u državni trezor gde je provela 40 godina.

Godine 1993. prebačena je na Cetinje i otkrivena vernicima. Ruka Svetog Jovana Krstitelja je 2013. bila izložena i u Nišu povodom proslave godišnjice Milanskog edikta kojim je car Konstantin 313. godine priznao hrišćanstvo. Godine 2006. obišla je mnoge gradove u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini gde su joj se vernici poklonili.

Desna ruka Jovana Krstitelja danas se kao najveća relikvija čuva u Cetinjskom manastiru.

broj komentara 0 pošalji komentar