Zanat - nekad i sad

Prepoznatljiv brend ili unikatan proizvod? Masovna izrada ili ručni rad? Kompanija ili zanatska radionica?

Nekada zanatlija, potom privatnik, a danas preduzetnik. Nekada status i prestiž, a danas čuvar tradicije i prošlosti. U trci sa novim tehnologijama u Srbiji zanatlije polako posustaju. Vremešni majstori u skučenim radionicama donkihotovski čuvaju svoje veštine, jer je malo onih koji bi te veštine da nauče.

Ali, ima i onih koji stari zanat prilagođavaju potrebama novog doba. Da li danas mogu da se pomire ručni rad i kvalitet na jednoj i cena na drugoj strani govori:
- Dušan Dokić, proizvođač unikatnih cipela;
- Miško Rovčanin, lukar.

Dve dame je ljubav prema zanatu spojila, a ko danas rado seda za razboj i može li u savremenom dobu stari zanat da nađe svoju primenu govore Maja Petrović i Adaleta Olivera Nuhić iz škole tkanja "Ubod".

U digitalnoj eri velika pažnja povećuje se razumevanju potrošača, a da li je danas originalnost najbolja reklama i čemu služi neuromarketing govori profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Veljković.

Urednik emisije: Miloš Tanasković
Novinar istraživač: Milica Brković
Realizacija: Zorica Mijailović
Montažer: Vladimir Krstić

broj komentara 0 pošalji komentar
Profil i profit Profil i profit

Autor:
RTS

PROFIL I PROFIT o važnim ekonomskim temama govori na jednostavan način: o novcu, svojini, berzama, potencijalima i o svemu onome što čini život. [ detaljnije ]