Trag: Srednjovekovno graditeljstvo - ruku delo Rada Neimara

Mit o graditeljstvu utemeljen je u priči o ljudskim poduhvatima, ali i u priči o mogućnostima čoveka i granicama koje su mu date.

Među graditeljima srednjovekovnih manastira pominje se nekoliko imena među kojima su fra Vita Kotoranin, Rade Neimar, majstor Manajle, Rade Borović čiji je potpis uklesan na ulazu u manastir Ljubostinju. Opevani su u narodnoj poeziji i pominju se u srednjovekovnoj književnosti kao izuzetni graditelji, majstori, tvorci manastira kao umetničkog, svetog dela optočenog srebrom, zlatom i najdragocenijim kamenom koji će nadživeti svako vreme i sva zla. Rade Neimar izrasta u simbol graditeljstva, te se tako javlja u različitim vremenima kao graditelj crkava i manastira.

Umetnost se ponavljala, nije se očekivalo da umetnik stvara nešto što nije viđeno, pa se u tome vidi razlog što potpisi graditelja nisu uobičajeni.

Naručioci posla su svakako vladari, oblasni gospodari, vlastela i crkveni poglavari. Zadužbinarstvo, podizanje manastira je bila dužnost vladara ali i njihova želja.

Majstori srednjovekovnih sakralnih objekata zasluživali su nagradu ktitora, trista dukata ili tri oke vina, ali vrlo često ih je sustizala i kazna - smrt ili utamničenje da ne bi drugome sagradili bolju crkvu, kako beleži narodna epika.

Strujanja duha Istoka i Zapada na ovim prostorima bilo je neprestano. Otuda i nedoumica kada se osvrne na bisere srednjovekovne kulture, da li su na primorju ili na Kosovu, u Grčkoj ili Vizantiji.

Malobrojni su izvori o graditeljima i graditeljstvu toga doba, o arhitektonskoj raznolikosti i simbolici materijala, ukrasa, oblika, umetnosti, oslikavanju... O vrednosti ovih građevina u vremenu kada su nastale ali i današnjem, u emisiji govore istoričari umetnosti, slikari, vajari, klesari, profesori narodne i srednjovekovne književnosti i igumanija manastira Ravanica.

Priča o graditeljima je i priča o graditeljstvu jednog vremena, o životu ljudi tog doba, o narodu i vladarima koji su neposredno ili posredno učestvovali u gradnji manastira, o njihovom značaju kao kulturnom i duhovnom nasleđu jednog naroda.

Autor: Radica Smiljković
Urednik: Ljubisav Aleksić
Snimatelj: Dimitrije Hadži Nikolić
Montažer: Jakov Kronja

broj komentara 0 pošalji komentar