Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Šta su poklanjali Titu

Sećate se one užurbanosti pred Titov rođendan. Ljudi su se utrkivali šta da mu poklone. Uvek me je zanimalo šta pokloniti nekome ko ima sve. Kada je bila izlozba "Stvaranje Jugoslavije" u zgradi SIV-a bio je samo deo postavke onoga što Titov muzej poseduje.

Zato sam otišla u depoe Muzeja Jugoslavije - u Muzej 25. maj gde sam upoznala Radovana Cukića kustosa ove izložbe koji mi je govorio o odbiru svega što je trebalo izdvojiti da se dočara stvaranje zemlje koje više nema.

Kada samb bila tada u Muzeju Jugoslavije nama poznatiji kao Muzej 25. maj još je trajala rekonstrukicija i imala sam prilike da pogledam izbliza sve predmete.

Svi oni obelezavaju jedan dug period vladanja Josipa Broza Tita. Sa Momom Cvijovićem dugogodišnjim kustosom arheologom po struci koji je čitavu Dokumentaciju preuzeo 1978. godine kada se u muzeju zaposlio i počeo svoj istrazivački rad, dobila sam zanimljive podatke o svakom predmetu. Sve što se odnosilo na Tita do 1953. godine bilo je u posedu civilnog Titovog kabineta a pod konrolom vojske. Od 1953. do danas sve je zavedeno obrađeno i sređeno u muzeju Jugoslavije.

Obilazeći depoe opredelila sam se za razgledanje poklona koje je Tito dobijao. Imala sam vodiča Momu Cvijovića iza koga stoji 30 realizovanih izložbi a izdvajam autorske Na početku beše slonovača, Pokretna slika večnosti, Misliti Jugoslaviju, Zlatni album i još mnogo drugih gde je odvajao iz velikog broja Titovih dokumenata i predmete izložbe vredne pažnje kod nas i u svetu.

Obilazeći sale sa naslaganim poklonima koje je Tito dobijao saznajemo dosta o ličnosti Maršala jer svi koji su mu poklanjali bavili su se i činjenicom da Tita odobrovolje i pogode mu ukus. Koliko su uspevali prosudite sami.