Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Tajne Desanke Maksimović

Mnogo se o Desanki Maksimović pisalo, a nedavno su pokušali i da je uvrede, ali da je živa ona bi se samo osmehnula. Tako je uvek činila kada se od nečega branila kada joj nešto nije bilo po volji.

Njenu suštinu i krhkost su ljudi oko nje naslućivali ali nisu do njene duše baš dopirali.
Sve se uvek događalo na proslavama, književnim večerima . . .  Tu je Desanka bila među svojima onima koji cene i vole njene stihove.

Zato su kazivanja Dušana Mihajlovića i Matije Bećkovića značajna. Bili su svedoci i učesnici neobičnog poduhvata podizanja spomenika u Valjevu za njenog života.

U razgovoru sa svedocima tog događaja o Desanki saznajemo mnogo toga. Oni govore o onome što su mogli da zapaze kod žene koju je narod obožavao.

Kada je Dušan Mihajlović bio gradonačelnik Valjeva podizani su i drugi spomenici - Vojvodi Mišiću, Vuku Karadžiću, Milovanu Glišiću koji potsećaju narod na nacionalnu istoriju.

Matija Bećković je u mnogim situacijama bio uz Desanku sada smo razgovarali blizu spomenika Desanki u Tašmajdanskom Parku i njegova opažanja i sećanja nam približavaju ličnost ove neobične žene.

Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]