Nova šumadijska vina

U 118. emisiji „Grozd" vodimo vas u jednu od najmlađih srpskih vinarija.

Od grožđa iz obližnjih levačkih vinogradu u Šumadijskom Cvetojevcu prave vrhunska vina. U vinogradima Stankovića dominira „kaberne fran" koji je uglavnom u kupažama a planiraju ga i samog u boci. Tu su i „tamjanika" i „šardone" sa kojima enolog Dejan Debeljaković stvara odlična vina. Porodica koristi i srpsku šljivu iz južne Srbije i kajsiju iz Miokovca za proizvodnju šumadijske rakije.

U Grozdu govori i Aleksandar Paikidze, jedan od najboljih gruzijskih enolog i vinara.

Svoje mesto u emisiji našli su i vinski zdravičari.

Veoma zanimljiv je i blok iz svetskih vinarija. Vodimo vas na portugalski festival vina, u vinograde Australije, italijansku Pulju, a probaćemo i plavo korzikansko vino.

Urednik emisije: Dušan Veličković