Dokumentarni film

Linija života

Uprkos pandemiji virusa, zasedao je žiri 53. Internacionalnog filmskog festivala u Hjustonu - WorldFest, i filmu "Linija život", dodelio nagradu Gold Remi Award/ Zlatna Remi nagrada u konkurenciji dokumentarnog filma.

Film "Linija života" premijerno je prikazan u prepunoj sali Kombak Dvorane na svečanom otvaranju prošlogodišnjeg Beldocs-a, i dobitnik je godišnje nagrade UFUS-a za najbolji dokumentarni film 2019. godine. Televizijsku premijeru imao je na Drugom programu RTS-a.

Zbog velikog interesovanja publike i otvaranja izložbe slika Miloša Bajića u galeriji "Rima" u Kragujevcu (25. juna) film će biti repriziran 2. jula u 20č na Drugom programu RTS-a.

"Linija života" je film o čuvenom slikaru i profesoru Milošu Bajiću. Ali i film o životu u 20. veku koji je podneblju Balkana doneo periode velikih razaranja i velikih obnova. O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i stvore porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt.

Reč kritike:

"Istinski trijumf, redak i neponovljiv filmski praznik... Linija života je jedan od vrhunaca srpskog filma u ovoj dekadi."

Miroljub Stojanović, Nin

"Darko Bajić nudi gledaocu na uvid liniju ličnog i umetničkog života svoga oca tvoreći razigran, raskadriran, uzbudljiv i emotivno dubok film... Jezik je istančano filmski... Veliki raskošni i celovit portretski filmski mozaik života".

Dubravka Lakić, Politika

"Darko Bajić svojim filmom "Linija života" daje umetnički najznačajniji i najveći pomak u srpskoj dokumetaristici u poslednjih nekoliko decenija"
obrazloženje, Specijalna Diploma Beldocs

Reditelj: Darko Bajić
Producent: Dr Darja Bajić
Scenario: Kosta Peševski, Tamara Ćirić, Darko Bajić
Direktor fotografije: Zoran Jovanovič Žofr SAS
Kompozitor: Dejan Pejović
Montaža: Aleksa Parezanović