TV feljton: Marija Crnobori

I pored toga što je svoje najveće uloge u pozorištu odigrala pre 70 godina, glumica Marija Crnobori kao mit traje u sećanjima publike, u knjigama, na crno belim fotografijama i retkim dokumentarnim snimcima.

Ona je, beleže hronike, bila poslednja velika tragetkinja evropskog teatra. Njena tumačenja Antigone, Ifigenije i Fedre ostala su upamćena kao glumačka remek-dela. Bila je naprevaziđena u tumačenju likova iz antičkih tragedija i klasičnih drama.

Marija je pre šest godima preminula u 97. godini života. U javnosti se poslednji put pojavila 2013. god. na promociji svoje knjige "Životić". U njoj je objavljena zbirka tajni pozorišne umetnosti i glume Marije Crnobori, u odabranim esejima koje je pisala od 1952. do 2004. godine. Tom prilikom je snimljen i deo ove emisije.

Uz retko objavljivane fotografije i dragocene snimke iz arhiva RTS-a, autor i urednik Olivera Milošević prati razvoj i vrhunce ove neobične glumice, ali i kontekst vremena u kojem se razvijala njena karijera.

Gledaoci će biti u prilici da, uz autentične tonske zapise, čuju kako je Marija Crnbori tumačila svoje nezaboravne uloge, ali i kakav je njen glumački pristup ulogama i kakva je njena životna filozofija.

Emisija je svedočenje o bogatom životu jedne vanserijske glumice mudre, skromne i jednostavne žene.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Slobodan Grče
Montaža: Biljana Kunijević