Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Sve se vidi - Vladislav Šćepanović

Vladislav Šćepanović je pretstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2017. Tada se i sreo sa ljudima koji su pretstavljali Džulijana Asanža i tada su poverili Vladislavu Šćepanoviću da naslika njegov portret. Ovih dana došla je u njegov atelje i zahvalnice Asanžove majke i Asanžove supruge i advokata koje kazuju da je lik sina i supruga stvarno pogođen.

To je i bio razlog da odem u njegov atelje i da ovog slikara podsetim na naše ranije susrete kada je kao profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu uvek jasno ukazivao na neobične talente među mladim slikarima. Uvek je bio značajan faktor u odabiru za Oktobarski salon koji uvek iznedri novo talentovano ime.

Nema gde on nije izlagao i nema izlozbe koja nije privlačila pažnju svojom monumentalnošću, jer slike su bile uglavnom ogromne.

Bilo je to u Beogradu, Londonu, Vršcu, Parizu, Los Anđelesu, Podgorici.

Sećam se da me je zvao da pokrenemo rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti, u Beogradu uvek u akciji i planovima...

U njegovom ateljeu osećam se dobro i gledam slike koje se spremaju za Tokio. Slika Asanža nalazi se na centralnom mestu i njen kraj se već nazire.

Vladislava Šćepanovića vidim već u nekoj od svetskih galerija u kojima izlaze - a da ga svi razumeju, Šćepanović slika ljude koji su u otporu prema sadašnjici. Njegove slike kako kaže treba da svedoče o jednom vremenu i budu svedoci događaja.

Izlozba u Tokiju održaće se povodom odlaganja Olimpijskih igara i kao podsećanje na eru korona virusa koju citav svet preživljava.

Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]