TV Feljton: Epidaurus

U drevnom antičkom pozrištu Epidaurus je, kao deo Atinskog festivala pre par godina premijerno izvedena Aristofanova komedija "Pluto" u režiji Nikite Milivojevića, nastala u koprodukciji Grčkog nacionalnog teatra iz Atine i Narodnog pozorišta iz Beograda.

Bio je to izuzetan događaj za grčku ali i srpsku kulturu. Za Grčku zato što imaju veliko poštovanje za svako izvođenje antičkih dela u ovom prostoru, za nas zato što je prvi put u istoriji Epidaurusa predstavu režirao srpski reditelj i gde se, takođe prvi put, čula i replika na našem jeziku. Predstavu je tokom samo tri izvođenja videlo oko 30 000 gledalaca.

Najznačajniji grčki komediograf Aristofan je komediju Pluto napisao pre dve i po hiljade godina, kritikujući pohlepu i to kako ljudi preko noći postaju bogati. Nikita Milivojević priču o antičkom bogu novca, bogatstvu i sirotinji dovodi u naše vreme i predstavu režira kao balkansku tragikomediju u kojoj se u trci za novcem gube sve etičke vrednosti.

U malom srpskom timu, u grčkoj predstavi "Pluto" osim reditelja Nikite Milivojevića su i kostimograf Marina Medenica koja je sa tridesetak kostima izuzetno predstavila karaktere likova i glumac Nenad Maričić, prvak Narodnig pozorišta koji daje srpski šmek sjajnom ansamblu grčkih glumaca i muzičara.

Emisija prati nastanak i premijerno izvođenje predstave.
Autor i urednik Olivera Milošević
Snimatelj Nikola Novaković
Montažer Ivan Vasić