Pijavice

Integrativna medicina, logičan i prekopotreban pristup u lečenju ljudi, trebalo bi da objedini zapadnu-konvecionalnu i istočnjačku-tradicionalnu medicinu.

Suština je u tome da se iz jedne i druge uzme ono najbolje u individualnom lečenju svakog čoveka, kako njegovog tela tako i njegove duše. U Srbiji je alternativna medicina zvanično prihvaćena i polako se uvodi u sisitem zdravstvene zaštite. Sve više je interesovanja među lekarima koji šire svoja saznanja i na savremen način prihvataju i modifikuju ono najbolje iz drevne medicine.

Hirudoterapija je drevno lečenje pijavicima, terapija za dušu i telo. Odavno je poznato da pijavice imaju korisno dejstvo na organizam čoveka, utiču na smanjenje krvog pritiska, pomažu kod inflamatornih procesa, rešavaju tegobe koje u organizmu stvaraju različiti toksini, blagotvorno deluju na probleme koji nastaju usled tromboze... Najnovija istraživanja pokazuju da se hirudoterapijom mogu lečiti ginekološki problemi, sterilitet, endometrioza, prenaglaseni simptomi u PMS, kao i sve učestalije tegobe muške populacije sa prostatom.

Iznenađuje koliko su pijavice upotrebljive u antiejdžing medicini, baš kao i kod teškoća nastalih usled depresije i nesanice. U Srbiji su pijavice uveliko dobrodošle u centrima alternativne medicine. Ova, mnogi bi rekli nesimpatična bića, bude nadu za poboljšanje zdravstvenog stanja brojnih pacijenta. Ako zdravstvene ustanove u Srbiji i zvanično prihvate hirudoterapiju, pijavice bi uskoro, baš kao u svetu, mogle da uđu u zvaničan registar lekova. U tridesetominutnoj emisiji upoznaćemo vas sa savremenom primenom lečenja pijavicama, naučno dokazanim lekovtim svojstvima preko pet stotina enzima koje medicinske pijavice sadrže, čućete mišljenje stručnjaka kao i onih koji su na svojoj koži osetili blagotvorno dejstvo hirudoterapije.

Urednik: Nataša Nešković
Reditelj: Dragan Marković
Producent: Svetlana Bandić