U vinu je istina i u vreme korone

Kamere emisije "Grozd" provele su nekoliko dana sa vinarima i vinogradarima na slankamenačkim brežuljcima, Toplici i u okolini Valjeva.

Vinari su uprkos korona periodu uspeli da plasiraju znatne količine vina na naše ali i inostrano tržište. Podrumi su ipak spremni za prijem novog vina. Mnogi su pronašli nove izvore plasmana.

U Toplici su zasađeni i novi vinogradi. Najviše štete pretrpeli su hoteli, restorani i drugi ugostiteljski objekti koji su najveći korisnici i potrošači naših vina. Raduje činjenica da je uprkos kišovitim periodima grožđe u mnogim srpskim vinogorjima u dobrom stanju, što obećava dobru berbu i proizvodnju kvalitetnih vina.

Naši prijatelji iz Rijeke poslali su zanimljivu priču sa ostrva Krk, gde se priprema berba "žlahtine" i "sansigota". Jadranski restorani prepuni su i srpskih kuvara. Jednog velikog majstora leskovačkog roštilja zatekli smo nadomak Novog Vinodolskog.

U Francuskoj je berba grožđa ove godine počela mnogo ranije.

Urednik emisije Dušan Veličković