Projekti važni za regionalno povezivanje

Za našu zemlju je od ogromnog značaja dolazak različitih vrsta kapitala i investicija, kao što je Američki fond za razvoj, koji je deo američke vlade i sa kojim će naša država realizovati infrastrukturne projekte, o kojima se trenutno razgovara, vredne 3,7 milijardi dolara.

Otvaranje kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu je prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića od izuzetne važnosti jer tamo gde Američka razvojna agencija hoće da investira, kako je rekao, ima budućnosti.

U martu naredne godine u funkciji će biti zajednički granični prelaz kod mosta Bratoljub koji preko reke Drine spaja Ljuboviju u Republici Srbiji i Bratunac u Republici Srpskoj. Most je sa srpske strane završen još 2017. godine, a trenutno su u toku radovi na izgradnji novog graničnog prelaza i budućeg carinskog terminala.

Na obilaznici oko Beograda do kraja godine u saobraćaj će biti pušteno 7,7 kilometara koji se grade od mosta preko reke Save kod Ostružnice do petlje Orlovača.

Pre tri godine za saobraćaj je otvoren modernizovani deo železničke pruge Beograd-Bar, deonica od Resnika do Valjeva u dužini od 77,6 kilometara, što je bila prva ozbiljnija rekonstrukcija ove pruge nakon četiri decenije od njenog puštanja u saobraćaj. Radiće se rekonstrukcija i modernizacija barske pruge i na deonici Valjevo-Vrbnica-državna granica sa Crnom Gorom. U Vladi Srbije je potpisan ugovora sa Ruskim železnicama za izradu projektno-tehničke dokumentacije ove pruge.

U toku su intenzivni radovi na izgradnji novog kontrolnog tornja na Aerodromu „Nikola Tesla". Toranj će biti visok 75 metara sa kupolom na vrhu od 100 kvadratnih metara, sa najmodernijim softverima i uređajima.

Urednik emisije "Koridori": Goran Maslar

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]