Čitaj mi!

Tajne službe Srbije

U petoj epizodi dokumentarno-igranog serijala „Tajne službe Srbije" gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa radom službi bezbednosti u periodu Velikog rata. Ovaj period, prema rečima stručnjaka, karakteriše intenzivna obaveštajno-subverzivna, posebno propagandna delatnost bugarske, austrougarske i nemačke obaveštajne službe.

Vojna obaveštajna služba je imala informacije da se u Srbiji sprema ustanak kao odgovor na genocidni teror bugarskog okupatora. Ova ideja je naišla na podršku i u Vrhovnoj komandi, ali je postojao strah od odmazde okupatora i masovnog stradanja naroda u slučaju neuspeha ustanka.

Šef Obaveštajnog odseka, pukovnik Danilo Kalafatović je 21. avgusta 1916. dao instrukciju rezervnom poručniku Kosti Pećancu za izvršenje specijalnog zadatka. Sagovornici emisije će objasniti kako je Vrhovna komanda dala zadatak Kosti Pećancu da usporava ustanak dok se srpska vojska ne približi.

Kada su se 9. oktobra 1916. godine, u selu Grgur u srezu Prokupačkom sastali Kosta Vojinović i Kosta Pećanac i kada je čuo njegovo mišljenje i njegove namere u odnosu na ustanak Vojinović je rekao Pećancu "Ti si bogami za vladiku, a ne za komitskog vojvodu".

Gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa detaljima Solunskog procesa koji je bio 1917. godine i koji se završio izricanjem smrtnih presuda Dragutinu Dimitrijeviću Apisu, majoru Ljubomiru Vuloviću i Radetu Malobabiću. Ovo je uticalo da se iz vojno obaveštajne službe sklone Apisovi ljudi.

Još pre početka Solunskog procesa, srpski obaveštajac major Božin Simić podneo je zahtev Vrhovnoj komandi da ga pošalju u Srbiju kako bi prikupio zaostale srpske vojnike i pripremio ih za ustanak. Vrhovna komanda ga je uputila brodom u Odesu, odakle je trebalo da se preko Rumunije prebaci u Srbiju. Ali, kada je na Solunskom frontu otkrivena navodna zavera crnorukaca naređeno je da se po svaku cenu spreči odlazak Božina Simića u Srbiju.
Skupština Kraljevine Srbije formirala je Anketni odbor da bi se ispitala odgovornost obaveštajne službe zbog stradanja naroda u Topličkom ustanku.

Pisac scenarija je general Svetko Kovač, dok je narator glumac Tihomir Stanić.
Producentkinja dokumentarno-igranog serijala "Tajne službe Srbije" je Danka Milošević.