Čitaj mi!

Prokupac i vranac

Gost 126. izdanja emisije „Grozd" je jedan od poznatijih francuskih enologa. Kristofa Defontena sreli smo u vinogradima sela Potrkanje nadomak Knjaževca.

Tamo provodi nekoliko meseci godišnje i brine o vinogradima i vinu jedne nove srpske vinarije. Oduševljen je sortom grožđa i vinom od „vranca". Za RTS kaže da su srpska vina sve bolja i da bi trebalo da budu zastupljenija na takmičenjima u Francuskoj. Posebno se to odnosi na naša organska vina.

Naša autohtona sorta „prokupac" sve više je zastupljena u našim vinogradima, a vina od nje počela su da osvajaju značajne nagrade na  svetskim takmičenjima. „Prokupac" je dobio i svoj dan u oktobru. Tada se degustiraju vina od prokupca i obilaze njegovi proizvođači.

Od naših dopisnika iz Hrvatske dobili smo lepu priču o proizvođaču organskog i biodinamičkog grožđa i vina iz Jastrebarskog. Tamošnja vinarija pravi i odlična penušava vina. Berbe grožđa u toku su u Španiji i Kineskom Sinđangu. Svi radnici i berači u regionu Rioha moraju da urade test na koronavirus pre nego što uđu u vinograd.

Urednik emisije: Dušan Veličković