Čitaj mi!

Trag: Vršnjak i hroničar veka Vranja

Posvećen rodnom gradu i svemu što je u vezi sa njim, dokumentarista, hroničar i vršnjak veka o kome je pisao, Rista M. Simonović, beležio je činjenice o životu jednog grada, promene koje su nastajale pod ratnim i različitim kulturološkim uticajima, beležeći tako društvenu istoriju balkanske varoši.

Hronika jednog vremena nastala je iz ličnih doživljaja, ali i iz dnevnika društvenih zbivanja koje je godinama pisao i to svakodnevno.

Bio je advokat, novinar, pisac, ekonomista, osnivač i prvi direktor Istorijskog arhiva u Vranju. Tragao je za svakom beleškom koja je napisana o Vranju ili nekom poznatom Vranjancu. Ništa nije propuštao. Sakupio je sve brojeve Vranjskih novina, Slobodne reči i svih novina koje su izlazile između dva svetska rata u Pčinjskom okrugu. Njegova biblioteka je u to vreme brojala preko hiljadu knjiga uprkos siromaštvu i ratovima. Književnik Borisav Stanković i profesor Beogradskog univerziteta Đorđe Tasić zauzimaju značajno mesto u njegovom istraživačkom radu. Pisao je o ljudima, običajima i delima svojih sugrađana, o životu grada od kraja 19. do kraja 20. veka sklanjajući od zaborava sve važne pojedinosti koje su blago za današnje istraživače.

Sagovornici u emisiji otkrivaju višeslojnost „Društvene istorije Vranja od kraja 19. do kraja 20. veka", ali i lični i profesionalni trag koji je Rista M. Simonović ostavio. O vremenu u kome je živeo, susretima i razgovorima sa čovekom izuzetnih potencijala, o istorijskom kontekstu i uticaju na savremenike, u emisiji govore Dragan Stojanović, urednik redakcije Aktuelnosti RTS, Ljubodrag Dimić, istoričar, Ljubica Zdravković, glavni i odgovorni urednik Radio-televizije Vranje, gradonačelnik Zoran Antić, direktor Istorijskog arhiva Tomislav Simonović, jedan od sinova Riste M. Simonovića.

Autor: Radica Smiljković
Snimatelj: Igor Ivanović
Montaža: Ana Đurković