Čitaj mi!

Moravska Srbija: Šest vekova Manasije

Povodom jubileja 600 godina od izgradnje manastira Manasije, Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa pripremila je emisiju posvećenu ovom veličanstvenom spomeniku i poslednjoj vladarskoj zadužbini srednjovekovne Srbije.

Manastir je podigao despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara i kneginje Milice koji danas počiva u svojoj zadužbini. Emisija pod nazivom "Šest vekova Manasije" deo je serijala "Moravska Srbija", posvećenog vladavini Lazarevića i Brankovića u periodu od 1371. do 1459. godine.

Zašto je Manasija jedinstvena među srpskim srednjovekovnim manastirima, koliko je dugo trajala gradnja impozantnog utvrđenja sa hramom, zašto je crkva Svete Trojice biser srednjovekovne arhitekture, ko su bili majstori freskoslikari, gde je radila čuvena Resavska škola i ko je zaista bio despot Stefan Lazarević? Ovo su samo neka pitanja na koja će u emisiji odgovore dati stručnjaci: mr Gordana Simić, dr Danica Popović, prof. dr Zoran Ranković, dr Branislav Cvetković, dr Tatjana Starodubcev, prof. dr Irena Špadijer, dr Vladan Trijić, mr Marko Aleksić, Smiljana Dodić i Vuk Obradović.

Ulogu naratora-profesora tumači dramski umetnik Milan Caci Mihailović. U emisiji su statirali: studenti i predstvanici viteških grupa iz Kruševca, Stalaća, Smedereva i Beograda.

Urednik i scenarista: Svetlana Ilić
Izvršni producent: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Majstori zvuka: Miljan Đukić, Dragan Ušendić
Dizajner zvuka: Aleksandar Zoričić
Dron operater: Dobrivoje Kaitović
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Montažer i grafički dizajner: Bojan Filipović
Reditelj: Filip Čolović