Čitaj mi!

Superheroji medijske pismenosti

Epizoda 03: Novine

Jovan postaje novinar u časopisu "Šljus" i, kako su mu objasnili, sve što treba da radi je da izmišlja vesti. Jovan sanja o velikoj popularnosti koju će tako steći ali njegovo oduševljenje ne dele Mileva i Jovana koje pokušavaju da mu objasne iz čega se sastoji novinarski poziv, šta je novinarska etika, a robot Radenko im omogućava kratko putovanje kroz istoriju novinarstva. Na kraju, Jovan postaje žrtva lažnih vesti i na svojoj koži oseća posledice neprofesionalnog pristupa novinarstvu.

U dokumentarnom segmentu emisije, grupa tinejdžera sa publikom deli svoja razmišljanja o tome: kako izmišljene vesti mogu imati posledice na život, kako proveravaju istinitost vesti, koju vrstu sadržaja gledaju ili slušaju...

TV serija "Superheroji medijske pismenosti" se sastoji iz igranih, animiranih i dokumentarnih segmenata. Namenjena je deci i mladima, ali i opštoj populaciji. Dakle, i digitalnim urođenicima kao i digitalnim doseljenicima. Serija prati obrazovne sadržaje definisane u Priručniku za vaspitače i nastavnike o medijskoj pismenosti i zamišljena je kao inspiracija i povod za kritičko promišljanje i razgovor ne samo u kući u krugu porodice, već i na časovima u školi. TV seriju za Obrazovno-naučni program RTS-a, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, realizovala je Beomedija d.o.o. pod pokroviteljstvom Evropske unije u okviru projekta "Podrška medijskim reformama u Republici Srbiji".

Mileva - Borka Tomović
Jovana - Dorotea Đanetaki
Jovan - Luka Pešić

Urednik serije: Jelena Micić
Scenarista i reditelj: Ilija Gajica
Direktor fotografije: Aleksandar Mijailović
Montažer: Obrad Popović
Muzika: Vladimir Tošić