Čitaj mi!

Superheroji medijske pismenosti

Deseta epizoda: Video-igre

Jovan je ima viosku temperaturu. Razboleo se igrajući video-igrice. Mileva i Jovana ga leče. Oporavljen Jovan želi da zadivi Jovanu u koju je potajno zaljubljen. Odlučuje da napravi video-igru. Jovana ne želi bilo kakvu, već korisnu, s plemenitim ciljem. Ima li takve?

U tom procesu mu pomažu strina Mozila i strina Fajerfoks prisećajući se kako su nastale video igre i kako je izgledala prva. Zanete plovidbom kroz istoriju video-igara, strina Fajerfoks sanjari o igrici u kojoj bi ona imala glavnu ulogu. Svi zajedno otkrivaju koliko različitih funkcija i značenja video-igre mogu imati.

T" serija "Superheroji medijske pismenosti" se sastoji iz igranih, animiranih i dokumentarnih segmenata. Namenjena je deci i mladima, ali i opštoj populaciji. Dakle, i digitalnim urođenicima kao i digitalnim doseljenicima. Serija prati obrazovne sadržaje definisane u Priručniku za vaspitače i nastavnike o medijskoj pismenosti i zamišljena je kao inspiracija i povod za kritičko promišljanje i razgovor ne samo u kući u krugu porodice, već i na časovima u školi. TV seriju za Obrazovno-naučni program RTS-a, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, realizovala je Beomedija d.o.o. pod pokroviteljstvom Evropske unije u okviru projekta "Podrška medijskim reformama u Republici Srbiji".

Mileva - Borka Tomović
Jovana - Dorotea Đanetaki
Jovan - Luka Pešić

Urednik serije: Jelena Micić
Scenarista i reditelj: Ilija Gajica
Direktor fotografije: Aleksandar Mijailović
Montažer: Obrad Popović
Muzika: Vladimir Tošić