Čitaj mi!

Tajne službe Srbije

U ovoj epizodi gledaoci će saznati kako je formirana i kako je funkcionisala obaveštajna služba u četničkom pokretu i šta su radile nemačke obaveštajne službe da bi dovele u sukob dva antifašistička pokreta u Jugoslaviji, četnički i partizanski.

Centralna tema je radio-stanica "506" i obaveštajna mreža koja je prikupljala podatke za ovu radio-stanicu i preko nje ih slala Draži Mihailoviću i britanskoj obaveštajnoj službi. Referat Gestapoa IV A 3 bavio se pokretom Draže Mihailovića, pošto su procenjivali da je ovaj pokret eksponent britanske politike i britanske obaveštajne službe na Balkanu.

Obaveštajac Kraljevine Jugoslavije, major Žarko Todorović, angažovao je inženjera Dragomira Tomaševića da nabavi delove i formira radio-stanicu "506", a on je formirao obaveštajnu mrežu koja je prikupljala značajne podatke. Gledaoci će videti kako je otkrivena ova radio-stanica i kako je Gestapo podmetnuo svog agenta majoru Tomaševiću. Saznaće i šta je Tomašević radio u NDH i kakva je bila njegova sudbina u Drugom svetskom ratu.

Nemačka obaveštajna služba pokušala je da preko radiotelegrafiste radio-stanice "506", Branimira Hrge, uspostavi radio-igru sa britanskim obaveštajnim centrom na Srednjem Istoku. Zanimljivo je kako je vođena ova akcija i da li je uspešno završena.

U igranom delu ove epizode, glumac Duško Premović igra Paula Badera, nemačkog zapovednika u okupiranoj Srbiji, a Rastko Janković SS-pukovnika Emanuela Šafera, šefa nemačke službe BdS u Srbiji.

Autor scenarija je general Svetko Kovač, a narator glumac Tihomir Stanić.

Producentkinja serijala "Tajne službe Srbije" je Danka Milošević.