Čitaj mi!

Pristupačan program: Pravo na sutra: Kosovske minijature u doba korone (SZJ)

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa, svakodnevni život u srpskim sredinama na centralnom Kosovu ulazi u kolotečinu - prema pravilima koja se menjaju sporadično i prilagođavaju preporukama iz dva centra - Beograda i Prištine.

To subjektivno može stvoriti osećaj dodatne konfuzije, može se doživeti kao izazov i podsticaj čak, a oprezni sve smatraju dodatnom zaštitom.

Od prvog susreta sa kovidom 19, strahuje se od urušavanja zdravstvenih sistema širom planete. U sredini, poput kosovske, koja već 20 godina trpi posledice velikih društvenih i istorijskih lomova s kraja prošloga veka, briga o zdravlju stanovništva posebno je važna, ali i krhka. Dovoljno je pogledom obuhvatiti i shvatiti da je hvatanje u koštac sa virusom koji je nepoznanica i za one koji rade u daleko boljim uslovima - veliki izazov.

Ipak, odgovorni iz Kliničko bolničkog centra Priština u Gračanici, tvrde da je epidemiološka situacija na centralnom Kosovu pod kontrolom.

Ekipa serijala „Pravo na sutra" bavila se i posledicama pandemije na ostale segmente života na ovim području - na polju kulture, ali i školstva.

Za razliku od učenika u centralnoj Srbiji, za đake u kosovskim školama ulazak u učionice je odložen dve sedmice. Učionice su prazne. U zdanju Osnovne škole „Miladin Mitić" u Lapljem selu, zatičemo samo zaposlene.

Dok bitka protiv korone traje na globalnom nivou, meštani u nekim srpskim sredinama na Kosovu i dalje strahuju i za bezbednost. Nakon poslednjeg incidenta u selu Babin Most, strah se dodatno uvukao.

Autorka i urednica: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montaža: Vesna Grba
Realizacija: Biljana Erdeljan
Obrada: redakcija Aktuelnosti