Čitaj mi!

Pristupačan program: Pravo na sutra: (Do)živi Kosovo i Metohiju (SZJ)

Život ima svoj put gde god ko živeo, samo su okolnosti i uslovi različiti. A kakvi su uslovi u južnoj pokrajini najbolje znaju oni koji žive u okruženju. Da bi doživeli Kosovo i Metohiju morate upoznati svako mesto i njegove junake.

Pravo je iznenađenje muzika koju stvaraju reperi Danilo Đurić Londaneze i Stojan Popović. Od detinjstva su zajedo u Osojanu i Košu, gde sa porodicama žive u okruženju. To ih nije sprečilo da postanu sjajni muzičari. Njihove numere su na Jutubu i Instagramu. U njihovoj sredini nema prijatnih dešavanja, svakodnevica im nije laka, jer se još uvek selo obnavlja i nema potpune bezbednosti. Svi događaji i druženja su u Kosovskoj Mitrovici. Bez obzira na sve poteškoće, njihov izbor je da ostanu i budu sa svojim porodicama u Metohiji.

U suprotnom delu Kosova i Metohije, blizu tvrđave Novo Brdo, sa porodicom živi sveštenik iz Bratunca. Neobičnog glasa i snažne volje, otac Stevo Mitrić uvek je tu za sve što je potrebno narodu u toj parohiji. Iako je iz Republike Srpske, već četrnaest godina živi na Kosmetu. Obišao je sva mesta, saznao je mnogo toga što nije znao i zato kaže da Kosovo i Metohiju treba doživeti. Podseća na značaj Novog Brda u srednjovekovnoj Evropi i poručuje da sada moramo i mi da se vratimo Novom Brdu, koje nas je sve zadužilo. Saznaćemo zašto u emisiji (Do)živi Kosovo i Metohiju.

Autorka: Svetlana Vukmirović
Snimatelj: Vladimir Jovanović
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Rasveta i vozač: Dalibor Milutinović
Montaža: Vesna Grba
Realizacija: Zoran Dobrić
Obrada: redakcija Aktuelnosti