Čitaj mi!

Dramski ponedeljak: Zagreb-Beograd preko Sarajeva

60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Drugi naslov "Dramskog ponedeljka" u martu, koji 8. marta na programu RTS 2 emitujemo u okviru ciklusa "Šezdeset godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću", je televizijski film "Zagreb-Beograd preko Sarajeva", snimljen 1992. godine, u režiji Miloša Radovića a po scenariju Jelice Zupanc.

Upoznavši se u bolnici milosrdnih sestara u Zagrebu (gde se Ivo Andrić lečio), posle tek završenog Prvog svetskog rata (iz koga se Miloš Crnjanski vraćao ratujući na drugoj strani, austrijskoj) i tek formirane nove države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - Andrić i Crnjanski nalaze se na mogućem zajedničkom putovanju, u vozu od Zagreba za Beograd.

Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju početkom 1919, u ovoj drami snažno se ulazi u lični, emotivni i intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja - preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi.

Uloge: Rade Lazarević (Ivo Andrić), Dragan Jovanović (Miloš Crnjanski), Branka Pujić, Nikola Kojo, Čedomir Petrović, Dragan Mićanović.

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Reditelj: Miloš Radović
Scenarista: Jelica Zupanc
Direktor fotografije: Milorad Glušica
Kompozitor: Dragan Ilić
Scenograf: Nemanja Petrović
Kostimograf: Emilija Kovačević
Montažer: Petar Putniković