Čitaj mi!

Film

Srećni princ

U jeftinom pariskom hotelu Oskar Vajld nalazi se na samrtnoj postelji. Preplavljuju ga sećanja na prošlost koja ga odvove u druga vremena i na druga mesta. (The Happy Prince, 2018)

Jednom je važio za najslavnijeg čoveka Londona. Zatim ga je isto ono društvo koje ga je obožavalo doslovno "razapelo" u kulturnim i mondenskim krugovima u kojima se kretao. Pod senkom smrti, on ponovo razmišlja o svojim pokušajima da se pomiri sa svojom ženom, Konstans, koja je zbog njega dosta propatila, ali i o odmazdi koja je usledila zbog njegove fatalne ljubavne veze sa lordom Alfredom Daglasom.

Seća se i prijateljske topline i obožavanja koje je prema njemu ispoljavao Robi Ros koji je pokušao, ali nije uspeo da Oskara Vajlda spasi od njegove sopstvene sudbine. Dok zajedno sa slavnim piscem gledalac "prolazi" kroz poslednji čin njegovog života i putovanja kroz Englesku, nestalna priroda požude se u potpunosti oktriva, kao što u isto vreme dolazi do spoznaje pravog bogatstva ljubavi. To je portret mračne strane genija koji je živeo i umro zbog ljubavi.

Uloge: Rupert Everet, Kolin Firt, Emili Votson...
Režija: Rupert Evert