Čitaj mi!

Magazin Srbija na vezi

U majskom izdanju emisije Magazin Srbija na vezi, kada Program za dijasporu RTS-a počinje da obeležava trideset godina postojanja, govorimo o istaknutim pojedincima koji ostavljaju pečat u svojim profesijama ali i sredinama u kojima žive i rade, kako u zemlji, tako i svetu.

Suzana Gvozdenović Puzović
Suzana Gvozdenović Puzović

Nekada najmlađi advokat u zemlji, a danas advokat krivičar, koji brani najveći broj Srba, na desetine njih u zemlji i regionu i svetu, koji su bez dokaza okrivljeni za navodne zločine. Dragan Palibrk je i lični advokat predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Za našu emisiju govori o tendenciji da se Srbi i dalje optužuju potpuno nevini, čak i duhovna, sveštena lica na Kosovu i Metohiji.

Dragan Palibrk i Suzana Gvozdenović Puzović
Dragan Palibrk i Suzana Gvozdenović Puzović
                                     

I u vreme kada je Francuska zbog korone stala, postoje ljudi koji vredno rade. Jedan od njih je Tomislav Garevski, koji važi za jednog od najuglednijih i najuspešnijih arhitekata u svetu, iza kojeg stoje kapitalna zdanja, od Muzeja automobila do kraljevskih palata. Ne priznaje ni godine, ni otežavajuće okolnosti usled pandemije korona virusa, a našao je i vreme da porazgovara sa našim kolegom izh Pariza Vladanom Jočićem.                

Profesor Mihajlo Miša Nedeljković, koji je više decenija predavač filma na Oklahoma univerzitetu, boravio je ovih dana u Beogradu. Za našu emisiju govori o filmu "Teslin narod" koji je dobio dve glavne nagrade na tamošnjem festivalu, za dokumentarni film a glumac Džek Dimić za ulogu Nikole Tesle, kao i o saradnji sa studentima iz našeg regiona, i životu uopšte. Njega smo sreli na Studentskom trgu.  

Profesor Mihajlo Nedeljković na snimanju sa Suzanom Gvozdenović Puzović
Profesor Mihajlo Nedeljković na snimanju sa Suzanom Gvozdenović Puzović
                      

Koncertni životu Beogradu se vrlo sporo pokreće pod epidemiološkim merama. Na sceni sale  Beogradske filharmonije nastupio je kamerni sastav muzičara koji rade u orkestru. Na programu su pored premijernog izvođenja Kvinteta Žana Krasa bila još i dela Ibera i Mocarta. Vodimo vas tamo i upoznajemo sa Anom Kaličanin Radivojević.

Urednici emisije: Suzana Gvozdenović Puzović i Tijana Paunković

Realizacija Ernestina Gligorijević