Čitaj mi!

Porodični krugovi

Prenatalni život

Intrauterusni život fetusa podeljen je u trimestre. U prva tri meseca kod fetusa se razvija genetska formula, a tokom drugog i trećeg trimestra završava se centralni nervni sistem. U trećoj fazi razvija se sluh i može da se primeti da beba razlikuje glas majke od drugih nepoznatih glasova.

Dr Aleksandar Jurišić, načelnik Postoperativnog odeljenja GAK "Narodni front" u Beogradu kaže da se na ultra zvuku na 2D i 4D vide individualne karakteristike beba, kao i ponašanja blizanaca koji se u majčinom stomaku grle, ljube, ukrštaju noge i ruke i igraju se, što će i gledaoci emisije moći da vide.

Dr Ljiljana Jeličić Dobrijević iz Instituta za eksperimentalnu fonetiku, kaže da ponašanje i emocije majke tokom trudnoće postavljaju osnove za ponašanje deteta za ceo život. Direktor Instituta za eksperimentalnu fonetiku dr Mirjana Sovilj govori o eksperimentu, koji je izvršen u saradnji sa trudnicama, i da je utvrđeno da ako je majka pevala istu pesmu bebi dok je bila u stomaku beba će je prepoznati i kada dođe na svet.

Autorka je Jelena Radovanov-Živanović