Čitaj mi!

Kina i njenih milion umetnika

Četvrta emisija ciklusa "Vrli novi svet na naše oči" posvećena je umetničkoj dimenziji zapanjujućeg procesa koji se odvija filmskom brzinom menjajući dramatično svet u kome živimo: meteorskom usponu Kine i njenih milijardu i po ljudi na svetskoj sceni. Ovde je, dakle, reč o Kini i njenih milion - umetnika.

Film Žan-Mišela Karea otvara špica koja vrlo očigledno svedoči o impresioniranosti Zapada kineskim bumom, i svojevrsnom osećaju tog Zapada da se nešto veoma dramatično i preteće događa. (Špica zapravo kao da je izašla iz radionice autora američke serije "Saut Park" u kojoj jedan od junaka, desetogodišnji dečak Erik Kartmen, pošto je odgledao na televiziji otvaranje Olimpijade u Pekingu 2008, više ne može da spava u strahu od kineske ekspanzije. Stvar je doterana do paroksizma, Saut Park je crtać sa oštrim parodijskim elementima, ali to je - to).

Učesnici ove emisije, kineski umetnici svih umetničkih opredeljenja, staloženo govore u kameru francuskog reditelja o svim iskušenjima kroz koja su prošli i još prolaze boreći se za svoju umetnost, i za pravo da se njome bave, u sistemu surovog državno-partijskog kapitalizma koji je Kinu, bez obzira na cenu izraženu kroz efekat staklene bašte i kroz ostale prateće ekološke efekte, doveo u poziciju u kojoj se ona sad nalazi: svetskog ekonomskog i diplomatskog džina.

Pod teškom senkom Tjenanmena koja i danas pokriva sve kineske vidike, umetnici te ogromne zemlje bore se i danas za vazduh koji valja disati (ovde se ne misli na elementarni vazduh koji dišemo kao ljudska bića i koji se u Kini danas vidi samo se kroz njega sve manje vidi; misli se na onaj umetnički vazduh koji umetnikovim stvaralačkim plućima daje snagu za stvaranje). U devedesetima su, govori jedan od učesnika emisije, svi oni za vlast bili "huligani". "Oni" u ovoj rečenici su - umetnici.


Kineski umetnici su se izborili za svoj vazduh. Danas, na listi od 100 najprodavanijih umetnika sveta, Kineza ima - 47. Kineska umetnost je, dakle, tu i više se ne može ne primetiti. Vreme je za upoznavanje sa novom estetikom koja vodi svet u 21. vek. Bez obzira šta bi na sve rekli renesansni majstori koji su visili po skelama oslikavajući tavanice i zidove vatikanskih kapela - mi smo sad ovde gde smo. A Kinezi su svud oko nas.

Urednik stranog programa iz kulture i autor ciklusa: Bojan Bosiljčić