Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Titovi Brioni


Brioni su dugo bili nepoznanica pa i danas su obavijeni nekim velom nedostupnosti i malih tajni...

Znamo ko je odlazio i ko je mogao da letuje tamo u Titovo vreme. Danas se često nagađa ko i danas letuje.

Otvaranje Briona bilo je postupno i do dana današnjeg ne možete videtei baš sve niti ulaziti u neke delove ostrva u kojima se nalaze rezidencije onih kojih više nema. Mnoge objekte i delove ostrva čuva vojska.

Danas su vile Edvarda Kardelja i Aleksandra Rankovića još uvek ekskluzivni objekti sa patinom i stilom šezdesetih godina i udaljeni od očiju javnosti. Mnoge od ovih vila nalaze se u ponudi za letovanja onih koji mogu da plate svoj boravak na ovom mestu daleko od očiju znatiželjnika i medija.

Imala sam tu retku priliku da sretnem Vojmira Vuksanovića arhitektu koji je među poslednjima napustio Brione i preselio se na kopno.

On je još kao dečak sa porodicom živeo na Brionima i tu išao u školu. Pamti vremena o kojima sve manje znamo.

Vesna Klunić Danko bila mi je domaćin i provela me je kroz Nacionalni park i Muzej u kome se nalaze svedočanstva ko je sve dolazio na Brione i dok nisu bili samo Titovi.

Mnogo toga se promenilo od tog vremena, ali je ostala fama da na Brione ne možete otići tek tako... A danas tu dolaze oni koji znaju da cene prirodne lepote, čisto more i neprikosnoveni mir je nešto što se u užurbanom svetu teško nalazi.

Boravak na ovom ostrvu daje utisak da ste van vremena i van događanja i ta izolacija sa svim odlikama nekog prošlog vremena jeste nešto posebno.