Čitaj mi!

Pravo na sutra: Metohija se voli

Nema vam druge do da Metohiju volite - da li vas očara Beli Drim, Prokletije ili Šar-planina, Prizren ili Peć - sasvim je svejedno, zaljubićete se nepovratno. I onda, svaki tračak nade daje krila, a svaka gorka suza, reč ili tuga koju prepoznate - baca u bezdan. Neka ipak nada - ne strada.

Skelom opasan hram posvećen Svetom Luki, u selu Vitomirica, na samom ulasku u Peć, poput svetionika je Miloradu Đokoviću, trenutno jedinom Srbinu povratniku u ovom selu. Niko se radnicima i odjecima sa gradilišta nije obradovao kao on. Nemoguće je zamisliti da li su teže večeri u pustom selu ili jutra kada koračate pored zamandaljenih kapija i praznih dvorišta i nemate kome dobar dan da uputite, kaže Milorad.

On već godinama bitku bije sa ovdašnjim pravosuđem, po onoj narodnoj „kadija te tuži, kadija ti sudi". Uzurpiranu imovinu ne može da povrati, uprkos presudama u svoju korist i prava na pravdu, koja se čini tako logičnom. Čekajući je, tražeći je, insistirajući na njoj, obilazi svoju nedovršenu kuću, zaraslu u šikari. I ne odustaje.

Čekanje kao sudbina. Milanka Remištar iz sela Biča godinama se nadala da će se sin Nenad, saobraćajac, koji je na putu do posla nestao pre 23 godine - ipak pojaviti. Onda se, vremenom, nada ugasila i ostala je želja da bar neki trag o njemu otkrije. Ta potreba je Milanku vratila u zavičaj, komšije su joj ustupile povratničku kuću, jer ona nije ni to dobila.

Osim Milanke, u selu Biča, jednom od najstarijih u Metohiji, zatičemo još samo bračni par Dončića. Za njih se šira javnost zainteresovala najviše zbog Luke, planetarno poznatog plejmejkera, čiji je deda rođeni brat našeg domaćina Stojana.

O tome kako se živi u ovom delu Metohije i gde leži ključ problema, svedoče nam meštani Goraždevca, novinari, ali i mladi ljudi koji su izabrali da ovde ostanu, bave se poljoprivredom i gaje svoju decu. Baš tu, u svom zavičaju, uprkos brojnim preprekama.

Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažer: Goran Tomić
Reditelj: Bojan Vorkapić
Urednica i autorka: Tatjana Manojlović