Čitaj mi!

Hronika Bitefa 2 - Na ivici budućnosti

Pratimo ritam ovogodišnjeg dvostrukog izdanja 54./55. Bitefa koji između ostalog, ispituje simptome, uzroke i posledice ekološke i klimatske krize. Dve predstve iz glavnog programa se na različite načine bave ovim temama. Obe imaju veoma jasne naslove: "Klimatske promene" i "Fatalna farma".

Druga tematska celina ovogodišnjeg Bitefa je posthumanizam. Otvara je predstava Kaspar Jugoslovenskog dramskog pozorišta koju je po komadu Petera Handkea režirao Miloš Lolić. Ona se, između ostalog, bavi pitanjem jezika i glumačkog prisustva na sceni.

Ovaj Bitef je u znaku neobičnih koreografskih ostvarenja. Na liniji koja se bavi posthumanizmom su dve takve predstave: Future Fortune koja sa humanoidnim robotom stiže iz Nemačke i delo je naše Dragane Bulut, iz Belgije je predstava Opčinio sam te koreografa iranskog porekla Eshana Hemata.U njoj aktivno, kao video nadzor učestvuje dron.

Pozorište nema tu snagu da utiče na globalne promene, ali može da pokrene neke važne teme, da ukaže na anomalije, podrži prave vrednosti i bude savest društva. To svojim programom nastoji da pokaže ovogodišnji Bitef.

Autor i urenik Olivera Milošević
Snimatelji Ivan Dimitrijević i Bojan Marojević
Montažer Nikola Manić
Reditelj Milica Mitrović