Čitaj mi!

Edu global

Parkovi i zaštićene zelene površine nalaze se na vrhu društvenih prioriteta jer su nužni za očuvanje ljudskog zdravlja i celokupnog biodiverziteta. Pitali smo Gorana Sekulića iz Svetske organizacije za prirodu da li upravljanje zaštićenim područjima u Srbiji traži savremeniji pristup.

Stvaranje nacionalnog parka Šar-planina u severnoj Makedoniji znači da je poslednji deo slagalice za jedno od najvećih prekograničnih zaštićenih područja u Evropi sada na svom mestu. Uspostavljeno je prekogranično zaštićeno područje od oko 2.400 kvadratnih kilometara.

Zbog ispuštanja otpadnih voda zagađene su brojne reke i jezera u Srbiji. Trajno rešenje će doneti izgradnja postrojenja za preradu a dotle otkrivamo kako nam i sama priroda može pomoći da očistimo naše vode.

Ptica ibis se smatra jednom od najstarijih vrsta na svetu. Ovaj orijentalni dragulj ptičjeg carstva uživa specijalnu zaštitu u Kini. Dobrim vestima iz ornitologije pridružuje se i vest da su kod nas nakon 100 godina uočena gnezda dalmatinskih pelikana.

Predstavljamo kablarski zvončac, vrstu hajdučke trave koja raste samo kod nas. Može se videti na Kablaru i na Suvoj planini.

Za kraj emisije posetićemo Ostrvo školjki, jedinstveno mesto na svetu, potpuno prekriveno školjkama.

Urednik serijala: Jelena Radović Jovanović