Čitaj mi!

Magazin Srbija na vezi

U prvoj emisiji Magazin Srbija na vezi u novoj jesenjoj sezoni podsećamo da smo i dalje u godini u kojoj obeležavamo 30 godina od početka emitovanja Satelitskog programa. Beležimo aktuelne teme i događaje.

Direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predstavili su zajedničku kampanju Srbije i Republike Srpske u cilju očuvanja imovine Srba iz Federacije Bosne i Hercegovine. Oko 400.000 lica srpske nacionalnosti, kao i njihovi potomci, polažu pravo na svojinu u Federaciji.

Kao i svake godine, tradicionalno se održava godišnja Skupština Fonda dijaspore za maticu. Ovaj put događaj ima poseban značaj s obzirom na to da je u prethodnoj godini Skupština održana onlajn. Gost emisije je Živadin Jovanović potpredsednik Fonda dijaspora za maticu.

Pripadnici srpske dijaspore iz Kanade ne dolaze tako često u maticu. Daljina čini svoje. Ovih dana razgovarali smo sa Žarkom Brestovcem i Radovanom Gajićem, predsednikom i potpredsednikom Srpske nacionalne akademije iz Toronta.

Gost Magazina Srbija na vezi je i novinarka Branka Dikanović Trbojević. Dvadeset godina je provela u našem Programu za dijasporu, a nekoliko godina je bila i dopisnik redakcije iz Kanade.

U emisiji predestavljamo još jednu novinarku iz dijaspore. To je Slavica Petrović dugogodišnji urednik časopisa "Ogledalo", koji se štampa u Čikagu, a distribuira u nekoliko država Amerike. Takođe, je i direktorka "Festivala srpskog filma" koji se održava u Čikagu. Sa njom je u Beogradu razgovarala Mirjana Raičević Tasić.

Muzički gosti emisije grupa Garavi sokak.

Urednici emisije Boban Kovačević i Mirjana Raičević Tasić
Reditelj Dragica Gačić