Čitaj mi!

Kulturni centar

U fokusu Kulturnog centra je opus Vladimira Veličkovića, jednog od najeminentnijih savremenih srpskih slikara, a povodom retropspektivne izložbe pod nazivom "Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije" otvorene u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, dve godine nakon umetnikove smrti. Autor priloga je Jasmina Mijić.

Gost emisije je arheolog dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i Arheološkog parka Viminacijum. Povod za razgovor je nedavna akcija arheologa i policije u hapšenju kradljivaca antikviteta na Viminacijumu, ali i najnovija istraživanja srpskih arheologa u periodu epidemije korona virusa, priprema za otvaranje Arheološkog muzeja na Viminacijumu i nominacija Dunavskog limesa za upis na Uneskovu listu svetske baštine.

Povodom jubileja 1600 godina postojanja Venecije, u prilogu Jovane Janković, govorimo o fenomenu jednog grada koji je oduvek bio omiljena tema srpskih pisaca. U rubrici "Knjiga i film" kritičarka Sanja Milić govori o televizijskoj seriji "Obitelj" urađenoj po motivima romana Zahara Prilepina, a Ana Tasić o dve predstave Novosadskog pozorišta "Ana Karenjina" i "Hasanaginica" koje su premijerno, a u okviru festivala "Naši dani" izvedene u Beogradskom dramskom pozorištu.

Zašto je južnokorejska serija "Squid game" ili "Igra lignje" je za dve nedelje prikazivanja dostigla planetarnu gledanost i postala fenomen, saznaćemo od autorke priloga Nikoline Srećković. U susret 41. Borinim pozorišnim danima selektor ovogodišnjeg festivala, pozorišni kritičar Slobodan Savić, predstaviće novi koncept festivala i predstave koje će vranjska publika gledati. U emisiji predstavljamo i monografiju posvećenu reditelju Jovanu Živanoviću o kojoj govori kritičar Miroljub Stojanović. U rubrici Baština koju potpisuje Svetlana Ilić predstavljamo Caričin grad i najnovija istraživanja koja su započeta s ciljem pronalaženja svetih moštiju u velikoj gradskoj crkvi na lokalitetu.

Urednik emisije: Svetlana Ilić
Montažer: Nikola Manić
Reditelj: Ivan Bukvić