Čitaj mi!

Trezor

Nastavak razgovora snimljen u Spomen muzeju, monolog iz "Lica" i arhivski a/v zapisi o Andriću

O priči i pričanju, U Spomen-muzeju Ive Andrića, drugi deo - za drugi deo razgovora sa Ljubomirom Zečevićem, pozajmljen je naslov besede koju je Andrić izgovorio posle dodele Nobelove nagrade, u Stokholmu, 1961. godine. Evo samo nekoliko rečenica iz te besede: "Na hiljadu raznih jezika, u najrazličitijim uslovima života, iz veka u vek, od drevnih patrijarhalnih pričanja u kolibama, pored vatre, pa sve do dela modernih pripovedača koja izlaze u ovom trenutku iz izdavačkih kuća u velikim svetskim centrima, ispreda se priča o sudbini čovekovoj koju bez kraja i prekida pričaju ljudi ljudima (...) Možda je u tim pričanjima, usmenim i pismenim, i sadržana prava istorija čovečanstva i možda bi se iz njih mogao bar naslutiti, ako ne i saznati smisao te istorije. I to bez obzira na to da li obrađuju prošlost ili sadašnjost..."

- Snimano 19.09.2010. u Spomen-muzeju Ive Andrića, premijerno emitovano u "Trezoru" 06.10.2010, reprizirano 08.03.2016 (RTS 3); Redakcija za istoriografiju 

Marija Crnobori iz Trezora - Poznata je Andrićeva i često citirana rečenica: "Zvezdanog neba i ljudskog lica nikad se čovek neće moći nagledati. Gledaš i gledaš, i sve je viđeno a neznano, poznato a novo..." Prema kratkim Andrićevim pričama Lica realizovana je pozorišna predstava, a gledaćete danas monolog Marte koji tumači Marija Crnobori. "... Bore na licu žene koja počinje da stari izgledaju kao zli pečati, jer te bore izazivaju kod onog koji ih gleda ista ona osećanje koja ih ta žena nosi. One se ne mogu kozmetikom sakriti, ni masažom izbrisati. U njima uvek ostaje senka starenja, kao što na mramornim i bronzanim bistama po provincijskim muzejima uvek ostane malo prašine u borama lica i naborima odela. Ništa nije teže ni strašnije nego gledati svet oko sebe očima bivše lepotice. Pogled takve žene u tuđim očima, traži da vidi samo jedno: utisak koji ostavlja njena pojava. Nigde i nikad više bezbrižnog sjaja nekadašnjeg... Takva je ta slika starosti..." 

- Uloga: Marija Crnobori
- Pisac Ivo Andrić, scenograf Stojan Ćelić, kostimograf Božana Jovanović, izbor teksta i reditelj predstave Olga Savić; reditelj TV prenosa Slavoljub Stefanović Ravasi
- Snimak pozorišne predstave JDP, scena "Bojan Stupica"; pozorišna premijera 24.09.1972, premijerno emitovano 11.02.1974, repriza u "Trezoru" 01.04.2002; 23.02.2016 (RTS 3)

Slike iz života Ive Andrića, prvi deo - Tokom života književnika i nobelovca Ive Andrića nijedan televizijski studio JRT-a nije snimio celovitu emisiju sa Andrićem ili o Andriću. Želeći da to nadoknadi urednik u Dramskoj redakciji TVB, Miroslav Karaulac potražio je sve dostupne filmske i tonske materijale sačuvane u našim televizijskim i filmskim centrima i na taj način sačinio "portret koji nedostaje" u dužini od 90 minuta, koji "Trezor" prikazuje u dva dela. Kroz Andrićeve društvene aktivnosti, posete gradovima za koje je bio najviše vezan: Travnik, Višegrad i Sarajevo i kroz nekoliko sačuvanih kratkih intervjua, autor pokušava da ostvari jedan naknadni susret sa velikim piscem. Emisija je realizovana zahvaljujući: Andrićevoj zadužbini, "Filmskim novostima", Dokumentacionim službama TV Sarajevo, TV Zagreb, TV Ljubljana, TV Beograd i Fonoteci Radio Beograda.

- Autor Miroslav Karaulac, organizator Gavra Azinović, sekretarica režije Ljiljana Strahinjić, montažer Jelica Ivatović
- Premijerno emitovano 16.10.1981, Redakcija iz kulture, urednik Zora Korać; reprizirano u "Trezoru" 06.10.2010, 08.03.2016 (RTS 3)