Čitaj mi!

Trag: Beograd tajni, drugi deo

Koračajući Beogradom, svakoga dana dodirujemo njegovu blisku i daleku istoriju, ali idući svojim putem, najčešće to ne znamo. Duboko ispod beogradkih trgova i ulica i vidljivog života dvomilionskog grada krije se stotine laguma, tajnih hodnika, ostataka zaboraveljnih vodovoda pa i tokova manjih rečica, sve sa tajnama i svedočenjima o gradu koji je više od 40 puta u svojoj istoriji napadan, opsedan, rušen i ponovo građen.

Ekipa Traga će vas, tako, uz pomoć autora knjige Beograd ispod Beograda, Zorana Lj. Nikolića i Vidoja Golubovića ekskluzivno provesti podzemnim hodnicima Komande ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije ispod Tošinog bunara, podzemnom komandom nemačkog generala Aleksandra fon Lera ispod Tašmajdana i lagumom koji je gradio Milan Nedić.

Posebnu pažnju zaslužuje priča o bunkerima - mitraljeskim gnezdima nemačke vojske, poput onog kod Šumarskog fakulteta gde je nemačka vojska struju obezbeđivala „na kurblu", a vazduh „na kašičicu" zbog čega su vojnici u 27 takvih podzemnih utvrda iznad Save i Dunava bili izloženi najstrožim i najsurovijim pravilima ponašanja i boravka tokom rata.

Autorka: Vera Janković Raičević
Snimatelj: Periša Đinđić
Montaža: Marijana Vasić