Čitaj mi!

Film

Rašomon

Jedan od najpoznatijih i opšteprihvaćenih filmskih režisera, Japanac Akira Kurosava dobitnik mnogih izuzetnih nagrada i priznanja, snimio je, polovinom prošlog veka, film "Rašomon". Ovaj njegov film je poznat u čitavom svetu. Predstavlja jedno od najboljih filmskih ostvarenja ikada a govori, između ostalog, i o jednoj velikoj ljudskoj mani: sebičnosti. (Rashômon, 1950)

Radnja filma odvija se u Japanu, u manastiru Rašomon gde se susreću jedan drvoseča i sveštenik, a tu je i njihov prijatelj kome oni prepričavaju jedan događaj. Sagledavajući svako iz svog ugla događaj, drvoseča i sveštenik prepričavaju jedan događaj, tačnije incident koji se desio u šumi.

Naime, čuveni bandit Tadžomaru je, odmarajući se u šumi, primetio jednog čoveka i njegovu ženu koja je jahala konja i išla odmah pored muža. Ona je na glavi imala šešir i veo pa Tadžomaru nije mogao da joj vidi lice, u prvi mah. Kasnije je uspeo da joj vidi lice i bio je očaran njenom lepotom. Hteo je da se oženi njome. Odlučivši da ne čeka ni trenutak, Tadžomaru je prišao čoveku kojeg je nagovorio da pođe s njim dublje u šumu da bi mu pokazao tajni, skriveni grad, pun blaga. Odvevši ga dalje od žene, koja je sama ostala s konjem, Tadžomaru je uspeo da napadne čoveka s leđa i da ga zaveže. Zatim ga je takvog zavezanog ostavio u šumi i pozvao njegovu ženu da vidi šta je on s njenim mužem uradio.

Pošto je spavao sa ženom pred očima njenog muža, žena je počela da plače moleći Tadžomarua da oslobodi njenog muža kako bi se njih dvojica časno borili, jer ne bi mogla da podnese da ostane u životu, ako bi dva čoveka znala za njenu sramotu. Tadžomaru ga je pobedio i ubio, a kad se osvrnuo, žene nigde nije bilo...

To je samo jedna verzija koja je ispričana. Sledeća govori kako je žena bila prisutna u trenutku kad su se njih dvojica borili i da je tu borbu ona na trenutak prekinula svojim plačom i osuđivanjem njih dvojice. U filmu se pojavljuje i sud, tačnije policija, kojoj su sami očevici pričali onako kako je bilo. U sudu su govorili i bandit i žena i čovek - preko posrednika.
Zadnju verziju, onu koja najviše odgovara istini, prepričava drvoseča, očevidac, ali ne na sudu, već u manastiru. Ipak, na gledaocu ostaje da presudi čija je priča, ako je ijedna, istinita.

Uloge: Toširo Mifune, Mačiko Kio, Takaši Šimura...
Režija: Akira Kurosava