Čitaj mi!

Kulturni centar

U fokusu Kulturnog centra je jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa, državnika i duhovnika Petar II Petrović Njegoš.

Od njegove smrti prošlo je 170 godina, a mi se još uvek nadmećemo i polemišemo o tome kome on pripada, kako čitati njegovo delo u 21. veku i šta je Njegoš nama danas? O velikom pesniku i njegovom delu govore prof. dr Milo Lompar, akademik Matija Bećković i prof. dr Aleksandar Jerkov. Autor priloga je Jovana Janković.

U rubrici Razgovor nedelje, gost emisije je dr Bojan Popović, istoričar umetnosti, upravnik Galerije fresaka i autor monografije "Srpski srednjovekovni vladarski i vlasteoski kostim". Od našeg gosta ćemo saznati šta je odlika srpskog srednjovekovnog kostima, kakva je bila moda u Srbiji u periodu od 11. do 15. veka, gde su se proizvodile tkanine i modni dodaci poput kruna, žezla, kapa i nakita i koliki je bio uticaj Istoka i Zapada na srednjovekovnu modu u Srbiji.

U Kulturnom centru se sećamo velikana srpskog slikarstva Đorđa Krstića, povodom 170 godina od njegovog rođena, a čija su dela našla mesto na izložbi "Od bidermajera do Mediale - slikarstvo 19. i 20. veka" otvorenoj u Istorijskom muzeju Srbije. Autor priloga je Jasmina Mijić.

U Bitef teatru je premijerno izvedena dvodelna predstava "Tačka pre zasićenja", prema tekstovima Gorana Milenkovića i Barbi Marković, a u koprodukciji Bitef teatra i Puls teatra. O predstavi koja se bavi klupskom kulturom kritički osvrt daje Ana Tasić.

O knjizi "Nacija, žanr" Dragana Jovićevića koju je objavio Filmski centar Srbije govori filmski kritičar Miroljub Stojanović. Nikolina Srećković nas podseća na 15. i 16. vek, na period kada se stvaraju velika umetnička dela, na vrhunac preporoda i umetničke slobode koji je prisutan i u muzici koju danas zovemo muzikom renesanse. Tragove tog vremena, u čitavoj jugoistočnoj Evropi, od zaborava čuva ansambl Renesans. Za sve ljubitelje stripa "Čarobna knjiga" je u luksuznom izdanju prvi put integralno objavila prve tri epizode serije "Taličmi Tom", a o ovom neumornom borcu za pravdu, kauboju i čoveku sa nadljudskim sposobnostima, bržim od svoje senke u emisiji govori pisac Darko Tuševljaković. Kulturni centar završavamo pričom o najstarijem manastiru u Srbiji, starijem i od Hilandara, i jedinom u kome vekovima počiva svetitelj iz čijih moštiju teče sveto miro. Priča o Prohoru Pčinjskom je priča o monografiji prof. Svetlane Smolčić Makuljević objavljene u čast jubileja 950 godina postojanja manstira.

Urednik emisije: Svetlana Ilić
Montažer: Nikola Manić
Reditelj: Ivan Bukvić