Čitaj mi!

Kulturna baština Srbije: Golubački grad

U vodama Dunava, najduže evropske reke, oslikavaju se mnogi gradovi i utvrđenja svedoci minulih vekova. Poznavaoci i zaljubljenici u ovu reku tvrde da su najlepši gradovi na njenom toku kroz Srbiju.

Neposredno pred ulaz u Đerdapsku klisuru i na mestu gde danas počinje područje Nacionalnog parka Đerdap, sa strme Ridanske stene već vekovima stražari Golubački grad.

Ko je u prošlosti gospodario ovim utvrđenjem, kontrolisao je sav vodeni i kopneni put. Ovde su samo golubovi uvek mogli da nadleću bez najave i dozvole. Istorija Golubačke tvrđave najviše se vezuje za Despota Stefana Lazarevića, koji je vešto, u teškim vremenima, upravljao malom srpskom despotovinom između Otomanske imperije i hrišćanske Evrope. Oko ovog grada na granici tadašnjih sila, vođene su neprestane borbe. Golubačka tvrđava, biser neimarstva, doživljavala je mnoge dogradnje, proširenja, u skladu sa novim načinima ratovanja. Danas nju opsedaju turisti iz celog sveta i nema toga ko ne poželi da uđe u tvrđavu i tako zakorači u daleki 14. i 15. Vek. Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture privode kraju konzervaciju i obnovu ovog spomeničkog blaga.

U emisiji gledaoci će moći da se upoznaju sa istorijom Golubačke tvrđave, prelomnim događajima koji su pratili njeno trajanje, ali i izazovima koje su morali da savldaju arhitekte, arheolozi, istoričari umetnsti, kako bi ovaj biser graditeljstva što dostojnije predstavili i kako bismo ga očuvanog ostavili budućim naraštajima u nasleđe.

Autor Milica Bajić Đogo, montažer Marko Dragojević, režija Lela Janić i Milica Bajić Đogo.