Čitaj mi!

Hanif Kurejši

Kada se 80-tih godina prošlog veka pojavio na britanskoj sceni, Hanif Kurejši uneo je svežinu i kolorit svog indijskog nasleđa u ostrvsku književnost.

Životni impulsi, strasti, rascep identiteta, rasna diskriminacija, pravila koja postoje da bi se rušila, samo su neke od tema kojima su Kurejši, kao i neki drugi veliki pisci iz postkolonijalnih zemalja, razbudili englesku literaturu  koja je, u to vreme, tonula u letargiju.

Hanif Kurejši, romansijer, dramski pisac i scenarista, rođen je 1954. u predgrađu Londona. U književnost je ušao preko filma i pozorišta; njegov scenario za film "Moja lepa perionica" 1985. dobio je brojne međunarodne nagrade i otvorio put njegovom prvom, kultnom romanu, "Buda iz predgrađa". Slede naslovi "Crni album", "Intimnost", "Poslednja reč"," Ništarija"... kao i dramska dela i eseji.

Hanif Kurejši nalazi se na listi 50 najznačajnih britanskih autora posle Drugog svetskog rata.

Urednik i autor Neda Valčić Lazović
Snimatelji Dejan Jovanović i Vladimir Bokalović
Montažer i reditelj Ivana Stivens

Savremeni svetski pisci Savremeni svetski pisci

Autor:
RTS

Autorski projekat „Savremeni svetski pisci" koncipirala je Neda Valčić-Lazović, urednik u redakciji za kulturu RTS-a, kao niz ekskluzivnih razgovora sa najznačajnijim književnicima i misliocima našeg vremena. [ detaljnije ]